Doel van speeltuin Pascal

Het doel van speeltuin Pascal is het bieden van een veilige speelplek voor kinderen van 4 tot 12 jaar (de basisschool-leeftijd). Een speeltuin is een afgeschermd gebied waarin speeltuigen worden aangeboden voor recreatief gebruik. Daarnaast staan er speeltuigen die een beroep doen op de aanwezige vaardigheden van kinderen en om deze verder te ontwikkelen.

Een speeltuin is een klein gebied en één van de plaatsen waren kinderen kunnen spelen in de wijk/buurt. Door het aanwezige toezicht kunnen in een speeltuin speelvoorzieningen worden geplaatst die een minder robuuster karakter hebben dan speeltuigen zonder toezicht.

De speeltuin verwacht dat kleine kinderen (tot 7 jaar) onder begeleiding van ouders en/of aderen spelen in de speeltuin. Kinderen zonder (tot 7aar) zonder begeleiding worden niet toegelaten in de speeltuin.

De inrichting van de speeltuin is afhankelijk van de tijd. Waren jarenlang houtenspeeltuigen karakterbepalend voor de speeltuin, ook in speeltuin Pascal heeft kunststof zijn intrede gedaan. Mede door financiële bijdragen van Havensteder (Dé volkshuisvester in Lombardijen), de deelgemeente IJsselmonde en fondsen staan in speeltuin Pascal een aantal zeer moderne speeltuigen.

De thema’s die vandaag aan de orde zijn, zijn:

  • bewegen
  • gezond eten
  • toegankelijkheid voor kinderen met een beperking

In de komende jaren

wil de speeltuin zich inzetten om deze zaken zichtbaar te maken;

  • Onderzocht wordt of er in de speeltuin (of directe omgeving) bewegingstoestellen voor kinderen kunnen worden gerealiseerd waarbij de speeltuin op individueel niveau een trainingsschema aanbiedt (in deze wil de speeltuin een relatie leggen met het bewegen voor volwassenen en ouderen),
  • Onderzocht wordt of in samenwerking met derden een fruitproject kan worden gestart,
  • De speeltuin moet zodanig worden ingericht dat kinderen met een handicap gebruik kunnen maken van de speeltuin en te vervangen speeltuigen moeten worden beoordeeld op het gebruik door kinderen met een handicap.

Naast de doelen die we ons hebben gesteld in het belang van kinderen hebben we ook nog een aantal ander doel: bijdragen, in de breedste zin, aan het welzijn in Lombardijen.


Links:

www.bswrotterdam.nl
www.nuso.nl
www.thuisopstraat.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Speeltuin